Rudy van Cuyk | Sifu

Qi Gong, Tai Chi Chuan, Zen vanaf 1985. Oprichter van ART OF CHI, school voor Chinese bewegingsleer en ZENEen centrum dat zich bezighoudt met het evenwicht tussen lichaamsbewustzijn en geestelijk bewustzijn. Sinds die tijd is hij ook werkzaam als coach en trainer in het bedrijfsleven en bij overheidsinstanties. Tijdens zijn studie Integrale Psychologie verdiepte Rudy zich ook in methoden om geestelijk rust en balans te verkrijgen. Zo kwam hij in de jaren tachtig in aanraking met ZEN meditatie. Gedurende een periode van intensieve meditatietraining, waarin hij zich de praktijk van het zittend mediteren (Zazen) eigen maakte, ondervond Rudy dat hij een lichamelijk aspect miste. Bij het zoeken naar een aanvullende fysieke training ontdekte hij de Chinese bewegingsleer Tai Chi Chuan en niet lang daarna het bewegingssysteem Cheng Hsin van de Amerikaanse grootmeester Peter Ralston, waarin Tai Chi één van de fundamentele steunpilaren is Hij ging vele jaren bij deze grootmeesters intensief trainen, waaronder William C.C. Chen, Peter Ralston, Serge Dreyer, Torsten Kanzmeier. Dan Docherty, Patrick Kelly, Epi van der Pol, Nigel Sutton, Dr.Yang Jwing-ing.

30 jaar ervaring
Als Sifu met bijna 30 jaar ervaring in het trainen, begeleiden en motiveren van grote en kleine groepen mensen heeft Rudy een authentieke stijl ontwikkeld. Het leren ontstressen van grote groepen medewerkers van bijvoorbeeld de Belastingdienst, of de trainingen in agressieregulatie die Rudy al 12 jaar aan gedetineerde jongeren in gesloten en open inrichtingen geeft, hebben mede bijgedragen aan de ontwikkeling van zijn capaciteiten als docent.

Rudy over zijn werk: “”Je kan wel stellen dat bijvoorbeeld het werken met agressieve, ontspoorde jongeren mij heeft vormgegeven. Je brengt in de praktijk wat je tegelijk doceert: balans, rust en vertrouwen vinden in jezelf. Wanneer mensen onder jouw begeleiding individueel of als groep veranderen, verander je zelf ook weer. Dat interne proces is precies wat het beoefenen van de interne bewegingskunsten beoogt te bewerkstelligen, bij de leerling of cursist, maar ook bij de leraar. Het is een constant proces dat door vloeit, zoals het Tai Chi symbool van yin en yang, heel concreet: het kan stressoorzaken reduceren of je leren effectief met conflicten om te gaan.

Referenties Voor Rudy zijn energie en beweging kernbegrippen. Het trainen van mensen is hem op het lijf geschreven en door zijn jarenlange ervaring met het begeleiden van medewerkers en ontspoorde jongeren binnen Justitie heeft hij zich ook de praktijk van de Internal Martial Arts volledig eigengemaakt. Deze praktijk gaat uit van het basisprincipe dat zachtheid het altijd wint van hardheid.

ART OF CHI is erkend door de Stichting Taijiquan Ned. NOC-NSF en Ministerie VWS.